Page 1 of 1

Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Mon Mar 26, 2018 3:46 pm
by tomavis
Hi,

I was wondering if the Area Solid entity is still supported? I'm trying to create an area for a building to assign an Audio Area Ambience to, but because of the shape of the building, I can't just use an Area Box or Area Shape (it has a slanted roof - see attachment). I have the Area Solid set up in the shape of the building, but the AAA doesn't seem to work properly when linked to it, specifically the 'environment.'

Also, having two or more Area Boxes and AAAs next to each other with the same properties seems to confuse the global RTPC and environment amounts when moving between them, so I can't use that method.

How would you recommend doing this?

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Mon Mar 26, 2018 5:53 pm
by cry-thomas
Can you elaborate more on which engine build and middleware you're using?

@Global RTPC
That's known and needs refactoring maybe even replacement.
Can you try connecting the parameter that you want to drive to an environment and drive that on the areas?

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Tue Mar 27, 2018 8:53 am
by tomavis
The engine version is 5.5 and the middleware is Wwise.

The AAA works fine with an Area Box, Sphere and Area Shape, just not the Area Solid.

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Wed Mar 28, 2018 6:09 am
by cry-thomas
Have you tried punching appropriate openings into the solid? From your screenshot it seems it's still fully closed.

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Wed Mar 28, 2018 10:42 am
by tomavis
It works now - but out of interest why do you have to create a hole for it to work? I can't access the documentation on it.

Also another thing I've noticed, the Environment on the AAA doesn't seem to work if the environment distance is less than around 4. Even when I have the distance set higher than 4 the environment amount shown in the audio debug never reaches 1.00 when I'm inside the area - it tends to stay around 0.90. Any idea why this is?

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Wed Mar 28, 2018 6:26 pm
by cry-thomas
It works now - but out of interest why do you have to create a hole for it to work? I can't access the documentation on it.
You need openings on that area type which resemble things like doors or windows for the solid specific ambient sound to travel out from and ambience of potential parent areas to travel into.
Also another thing I've noticed, the Environment on the AAA doesn't seem to work if the environment distance is less than around 4. Even when I have the distance set higher than 4 the environment amount shown in the audio debug never reaches 1.00 when I'm inside the area - it tends to stay around 0.90. Any idea why this is?
Which entity do you use for applying the environment to? Know that the distance is calculated to the nearest opening on the solid. Can you show a screenshot/video of the setup in question?

Here's a screenshot of my test setup in which everything worked as expected.
solid1.png
solid1.png (1.74 MiB) Viewed 2315 times

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Thu Mar 29, 2018 1:44 pm
by tomavis
I'm using an AAA to apply the environment. Here's a screenshot of the area solid with the opening highlighted and the AAA properties shown.

"Know that the distance is calculated to the nearest opening on the solid."

^ Does this apply only when you're outside of the area? When I enter through the doorway the value stays fixed wherever I am in the area, which is what I want to happen. However when the environment distance is lower than around 4, even if I enter through the correct opening, the value never reaches 1.

Screenshot 2.png shows the result when the environment distance is set to 4. The "House" environment value reaches 1 which is fine.

Screenshot 3.png shows the result when the environment distance is set to 1, and the house environment value only reaches around 0.85.

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Thu Mar 29, 2018 6:32 pm
by cry-thomas
I'm wondering why your AAA properties look different from what I've posted. Are you sure that you're using 5.5 lua scripts? Otherwise can you maybe send me an empty test level containing only the area solid in question and corresponding setup?

Re: Audio Area Ambience with Area Solid

Posted: Fri Apr 06, 2018 10:38 am
by tomavis
I think it's working roughly how I need it to for now, thanks.